Op 17 mei is het de Internationale Dag tegen Holebi- en Transfobie.
Foto: Lieven Roux

Genkse vereniging voor LGBTQ+ schildert wijnranken van MineWine in regenboogkleuren

De vereniging OGWA (Ook Genks Wel Anders) schildert de wijnranken van MineWine in Winterslag (Genk) in de kleuren van de regenboogvlag, het symbool van LGBTQ+. Ze doen dat naar aanleiding van de Internationale Dag tegen Holebi- en Transfobie op 17 mei. 

De palen van de wijnranken van MineWine in Winterslag krijgen een likje verf in de kleuren van de regenboogvlag. "Het idee komt van mijn moeder", zegt Rik Froyen van MineWine. "Toen we 2 jaar geleden bezig waren met de aanplanting van de wijngaard, stuurde ze een foto door van wijngaardpalen die in kleuren geverfd waren. Bij het OGWA-event vorig jaar dachten we dat het leuk zou zijn om dat ook bij ons in regenboogkleuren te verven."

De Genkse vereniging voor LGBTQ+, OGWA (Ook Genks Wel Anders), is op tijd met de schilderwerken begonnen. Op de Internationale Dag tegen Holebi- en Transfobie op 17 mei hopen ze klaar te zijn. Van 14 tot 17 mei organiseert OGWA ook een aantal activiteiten over het thema.

"In Genk mag het niet uitmaken of je een andere geaardheid, etnie of gender hebt. We zijn allemaal Genkenaren en het is belangrijk dat iedereen zich thuisvoelt in Genk", zegt schepen Anniek Nagels (CD&V).
Foto: Lieven Roux

Lezing over de geschiedenis van homoseksualiteit van de middeleeuwen tot nu

"Dinsdag hangen we op de opening de vlag uit met de vendelzwaaiers van Symbolica", zegt Andy Vermeersch, coördinator van OGWA. "Daarnaast is er een videoproject van de dienst diversiteit. Daar komen typische onbeantwoorde vragen aan bod zoals: 'Wie is de man en de vrouw in de relatie?'. Op woensdag is er een lezing over de geschiedenis van homoseksualiteit van de middeleeuwen tot nu."

De belangen van LGBTQ+ verdedigen, blijft nodig vindt Vermeersch. "We merken nog elke dag dat mensen uitgehuwelijkt worden en zelfs vermoord worden. Onlangs is er in Irak nog een wet gestemd die stelt dat homoseksuelen 15 jaar cel krijgen."

Meest gelezen