Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Diependaele zet de procedure in gang om de toren te beschermen
Foto: Rudy Van Driessche

Schutterstoren in Ronse wordt beschermd erfgoed, een van de nog zeldzame torens in België

De schutterstoren van Ronse wordt erkend als beschermd erfgoed. Er staan amper nog schutterstorens in ons land. De toren van Ronse is de staande wip van de Sint-Sebastiaansgilde, die de toren nog altijd gebruikt.

In een schutterstoren staat een staande wip, dat is een frame dat op een hoogte van wel 20 meter staat en waarop verenbundels staan, die vogels moeten voorstellen. De schutters schieten er met pijl en boog naar. "Er zijn hoop en al nog maar 5 schutterstorens in België", vermoedt Rudy Van Driessche, de voorzitter van de Sint-Sebastiaansgilde. In Wetteren is een beschermde houten toren afgebrand en in Zelzate heeft stormweer een toren geveld.

"Onze toren heeft een ijzeren gebinte, een beetje zoals de Eiffeltoren, daarrond schaliën en binnenin hout."

De toren is nog in goede staat en nog in gebruik

"De schutterstoren van Ronse is van 1956", vertelt Rudy. De Sint-Sebastiaansgilde gebruikt de toren nog altijd, vooral in de winter. "Of in de zomer als het slecht weer is."

Dat de toren nog in goede staat is en nog in gebruik, is voor Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele een reden om hem als erfgoed te beschermen. Ook een toren in Leuven krijgt erfgoedbescherming. "Het betekent dat de overheid tussenbeide komt in de kosten als er ernstige gebreken zijn", legt Rudy Van Driessche uit. 

Boogschieten heeft het zwaar te verduren

Met de erfgoedbescherming wil de overheid het boogschieten nieuw leven in blazen. "Boogschieten heeft het als volkssport zwaar te verduren. Bij ons gaat het vrij goed", zegt Rudy. "We hebben 25 actieve leden. We hebben jeugd en we hebben ook vrouwelijke schutters." 

Meest gelezen