© Wikimedia

Omwonenden Schipdonkkanaal Oost-Vlaanderen ongerust over belasting op meerwaarde van hun grond

Bewoners langs het Schipdonkkanaal zijn ongerust over een belasting die ze zouden moeten betalen op de meerwaarde van hun grond. Die grond was jarenlang gereserveerd om het kanaal te verbreden, maar die verbreding komt er niet. De Vlaamse overheid heft een belasting op gronden die een herbestemming krijgen en daardoor in waarde stijgen. Zo dreigen de bewoners langs het Schipdonkkanaal duizenden euro's aan belastingen te moeten betalen. 

Na 45 jaar onzekerheid besliste de Vlaamse overheid in 2022 dat het Schipdonkkanaal niet verbreed wordt. Jarenlang waren de gronden van omwonenden gereserveerd voor die verbreding. De bewoners van een bepaalde 'reservatiestrook' mochten met hun percelen niets doen, niet bebouwen of aanpassen.

Dat veranderde na de beslissing van de overheid om het kanaal niet te verbreden en de reservatiestrook af te schaffen. In 2025 zou dat dossier rond moeten zijn. In een nieuw ruimtelijk uitvoeringsplan krijgen de gronden een herbestemming. Afhankelijk van wat die herbestemming is, zullen die dan meer waard zijn dan tevoren. Op die meerwaarde heft de Vlaamse overheid een belasting. Afhankelijk van hoe groot de meerwaarde is, kan die belasting oplopen tot duizenden euro's.

Betrokken gemeenten overleggen over wat moet gebeuren

Het Schipdonkkanaal loopt in Oost-Vlaanderen door Deinze, Lievegem, Eeklo, Maldegem en Sint-Laureins om dan verder te gaan door West-Vlaanderen tot in Zeebrugge. Vooral bewoners in Lievegem zouden getroffen zijn. Burgemeester Kim Martens (CD&V) wil niet vooruitlopen op de zaken: "We gaan in overleg met de andere gemeenten die langs het kanaal liggen en kijken wat juridisch mogelijk is. Want dit kon toch niet de bedoeling zijn van het opheffen van die reservatiestrook?"

Bewoners zijn niet op de hoogte van de belasting

De bewoners die lid zijn van het Actiecomité Schipdonkkanaal zijn niet te spreken over de belasting. "Dit is opnieuw een slag in het gezicht van de bewoners. Die mensen zijn al 46 jaar gestraft. Men leeft opnieuw in onzekerheid", zegt Paul Vansteelandt.

Volgens de voorzitter van het comité, Hans Nauwynck, zijn de bewoners niet op de hoogte: "Dit wordt gewoon doodgezwegen. Als je rekent wat huizen vandaag kosten, dit gaat om gigantische bedragen die de mensen zullen moeten ophoesten." 

Martin De Clercq, die al heel zijn leven naast het kanaal woont, vindt het "een echte schande".

Meest gelezen