De soldaten werden herdacht met een ceremonie met trompettist.
Foto: VRT NWS

100-tal mensen herdenkt Belgische soldaten in Lummen: "Verhalen blijven vertellen om dezelfde fouten te vermijden"

In Lummen hebben een honderdtal mensen verzameld aan het beeld van de Vredessoldaat voor Veteranendag. Sinds 2008 worden er Belgische soldaten herdacht die om het leven kwamen tijdens buitenlandse missies. "De geschiedenis moet bewaard worden, zodat onze kinderen en kleinkinderen ervan kunnen leren", zegt Reg Jans, voorzitter van de Lummense afdeling van de Nationale Strijdersbond.

Een honderdtal belangstellenden woonden gisterenavond de hulde aan de Vredessoldaat bij aan het gemeentehuis. In 2005 werd naast het gemeentehuis het beeld van de Vredessoldaat ingehuldigd, een creatie van kunstenares Julia Berger uit Niel-bij-As.

Aan het standbeeld worden sinds 2008 de Belgische soldaten herdacht die het leven lieten tijdens een buitenlandse missie. Naar aanleiding van Veteranendag werden de soldaten geëerd met 12 vaandeldragers en muzikale bijdragen van trompettist Peter Grommen en 2 doedelzakspelers.

Buitenlandse soldaten

"De hulde voor de soldaten gebeurt niet toevallig op 7 april, de dag dat in 1994 in Rwanda 10 Belgische para’s werden vermoord", zegt voorzitter Reg Jans van de Nationale Strijdersbond afdeling Lummen-Linkhout. "We herinneren daarnaast de 252 Belgische militairen die na de Tweede Wereldoorlog om het leven kwamen bij humanitaire missies en vredesoperaties. Ook eren we de 30.000 Belgische mannen en vrouwen die sinds 1960 deelnamen aan operaties in het buitenland om mensen in nood bij te staan en om de vrede te bewaren."

"De groep wordt bij elke herdenking groter en ik kan dat alleen maar toejuichen. Ons doel is om het verhaal te blijven vertellen en verspreiden. De geschiedenis moet bewaard worden, zodat onze kinderen en kleinkinderen er hopelijk van leren en niet dezelfde fouten maken als sommige mensen in het verleden", zegt Jans.

Evarist Doggen

De voorzitter bedankte de vele aanwezigen en speciaal ook de 100-jarige Evarist Doggen. Hij was een van de 180.000 Belgen die tijdens de Tweede Wereldoorlog werden gedwongen om dwangarbeid te verrichten voor de Duitsers. Hij werd gedeporteerd naar een boerderij, waar hij slecht behandeld werd. Hij kon ontkomen en vierde recent zijn 100e verjaardag. Doggen genoot zichtbaar van de ceremonie.

Foto: VRT NWS

Meest gelezen