Zowat alle partijen zijn kritisch over de houding van minister Weyts
Foto: Belga

Oppositie én meerderheid kritisch voor Ben Weyts: "Minister die ingrijpt op onderwijsinspectie? Griezelig en schadelijk"

Verschillende partijen zijn bijzonder kritisch voor minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA), die de onderwijsinspectie volgens afzwaaiend topman Lieven Viaene de afgelopen jaren "monddood heeft gemaakt". "Griezelig en schadelijk", klinkt het bij Vooruit. "Dit kan niet de bedoeling zijn", zegt CD&V.

De onafhankelijkheid van de Vlaamse onderwijsinspectie staat onder druk, zo zei topman Lieven Viaene vanochtend. Hij neemt vandaag afscheid van zijn functie. Volgens hem werden de afgelopen jaren - onder minister Weyts - verschillende rapporten tegengehouden. Persberichten zouden dan weer herschreven zijn, zodat ze het beleid beter uitkwamen. 

"Deze houding getuigt van ongeziene arrogantie", zegt Vlaams Parlementslid Hannelore Goeman van oppositiepartij Vooruit. "Dit is compleet ongepast. Moeten we het normaal vinden dat de hoogstpersoonlijke mening van een minister het resultaat van een doorlichting bepaalt? Of dat die ingrijpt als resultaten hem niet aanstaan of te kritisch zijn voor zijn beleid?" 

De inspectie moet onafhankelijk haar werk kunnen doen, benadrukt Goeman. "Minister Weyts vindt dat blijkbaar niet nodig. Zijn wil is wet. Dat is griezelig en gevaarlijk voor de kwaliteit van ons onderwijs. Het zijn onafhankelijke professionals die de kwaliteit moeten controleren. Enkel zo kunnen we een sterk kwalitatief onderwijs garanderen."

Moeten we het normaal vinden dat de hoogstpersoonlijke mening van een minister het resultaat van een doorlichting bepaalt?

Vlaams Parlementslid Hannelore Goeman (Vooruit)

Ook meerderheidspartij CD&V reageert afkeurend. "Het is van primordiaal belang dat de inspectie onafhankelijk haar werk kan doen", zegt Vlaams Parlementslid Loes Vandromme. "Ongeoorloofde politieke druk kan nooit de bedoeling zijn. Als er gevraagd wordt dat de inspectie doet wat de democratie vraagt, dan rapporteert de inspectie beter aan het parlement dan aan de minister van Onderwijs."

Open VLD'er Jean-Jacques De Gucht - eveneens van de meerderheid - noemt op X de onafhankelijkheid van de onderwijsinspectie "cruciaal". "Een objectieve evaluatie is noodzakelijk. Het lijkt me niet meer dan logisch dat er een commissie onderwijs wordt georganiseerd om duidelijkheid te brengen."

Oppositiepartij Vlaams Belang vraagt ook "zo snel mogelijk tekst en uitleg van de minister". "Indien de beweringen kloppen en de minister effectief aan censuur doet, dan kan hij niet anders dan ontslag nemen", zegt Vlaams Parlementslid Roosmarijn Beckers. 

"Weyts verhindert door het censureren van kritische beleidsrapporten de parlementaire controle, want de inspectie rapporteert vooral ook aan het parlement als officiële ogen en oren in de scholen", zegt Beckers. "In die zin maakt de minister als lid van de uitvoerende macht onze grondwettelijke mogelijkheid van controle op het beleid van de regering onmogelijk."

Het lijkt me niet meer dan logisch dat er een commissie onderwijs wordt georganiseerd om duidelijkheid te brengen

Vlaams Parlementslid Jean-Jacques De Gucht (Open VLD)

Elisabeth Meuleman (van oppositiepartij Groen) zegt op X dat wie de interviews met Viaene leest en de vrijheid van onderwijs, administratie en gedachten hoog in het vaandel draagt, "huivert". "De jacht op 'linkse' leerkrachten, op kritische inspectie, rapporten achterhouden, persberichten wijzigen... We moeten vechten voor kwaliteit en vrijheid."

En ook bij oppositiepartij PVDA wordt er scherp gereageerd. Dat de minister natrapt door te zeggen dat de topman maar een winkel of een kapperszaak moet beginnen als hij onafhankelijk wil kunnen werken, vindt Vlaams Parlementslid Kim De Witte stuitend. "De reactie van Weyts is een minister onwaardig. Hij zou de eerste verdediger moeten zijn van de onafhankelijkheid van de onderwijsinspectie, in plaats van die in vraag te stellen. In plaats van zo uit te halen zou Weyts beter hand in eigen boezem steken."

Meest gelezen